Technologie Management
Image default
Zorg

3 technologische ontwikkelingen die op gang komen in de zorg

Niets is zo veranderlijk als de mens. Onze samenleving verandert razendsnel, maar ook de technologie gaat als een speer. Dit zijn twee grote factoren die impact hebben op het zorgstelsel dat mee zou moeten deinen op deze ontwikkelingen. Daarin is de zorg al zeker stappen aan het maken, maar de technische mogelijkheden vandaag de dag lopen nog ver voor op de praktijk. Er is al zoveel mogelijk waar nog geen of te weinig gebruik van wordt gemaakt. Deze 3 technologische ontwikkelingen zijn er al, maar zullen we over 20 jaar waarschijnlijk ingeburgerd zijn in ons zorgstelsel. Wie weet trekt het ook weer andere doelgroep aan die in de zorg zou willen werken, omdat het een dimensie aan het vak toevoegt. De vacatures in de zorg worden nu moeilijk gevuld.

Big data

Uit grote hoeveelheden ongestructureerde data kan slimme software patronen en correlaties herkennen. Met deze nieuw verkregen inzichten kunnen er oplossingen voor problemen gevonden worden waarvan het bestaan nog niet ontdekt was. De software is in staat omvangrijke data supersnel te analyseren en te structureren. In de zorg wordt er hedendaags meer dan ooit veel informatie opgeslagen. Met big data kunnen er inzichten met het oog op bijvoorbeeld aandoeningen en ziekteprocessen verkregen worden, zonder dat daar een menselijke factor aan te pas komt.

We gaan cyborgs tegenkomen (of zelf worden)

Cyborgs zijn mensen die gedeeltelijk robot zijn. Dat klinkt misschien een beetje scifi, maar ze lopen nu al rond. Sterker nog, misschien ken je zelf wel een cyborg. Mensen met bijvoorbeeld een pacemaker of een door het brein bestuurde prothese hebben al een dergelijke technologische verbetering aangebracht in hun lijf en mogen we cyborg noemen. Deze technologie gaat razendsnel en er gaan zelfs al geruchten de ronde dat we in de toekomst ons brein met de cloud kunnen verbinden. Of dit waar is of niet, er is steeds meer mogelijk om ons lichaam en onze zintuigen te verbeteren met technologie.

Virtual Reality in de zorg

Er zijn verschillende vormen van Reality Technology, zoals Augmented Reality (aangepaste realiteit), Virtual Reality (hierbij lijkt het alsof je in een andere realiteit bent) en Mixed Reality (een mix tussen virtueel en realiteit). Deze kunnen in veel verschillende vormen toegepast worden in de gezondheidszorg en dé uitkomst bieden. Denk aan het confronteren van angsten bij mensen met een angststoornis. Zo hoeft iemand niet écht met een mes rond te lopen. Ook bij trainings- en opleidingsdoeleinden biedt deze technologie uitkomst, zodat men wel de echte ervaring op doet zonder daadwerkelijk bijvoorbeeld op mensen te oefenen. Deze technologie kun je nog op ontelbaar veel andere manieren toepassen wat vele deuren kan doen openen.

https://www.zorgdesq.nl/vacatures/