Technologie Management
Image default
Dienstverlening

Hoe ontstaat er een verstopping in het riool?

Een verstopping in het riool is een vervelend probleem dat kan zorgen voor een slechte afvoer en stankoverlast. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een verstopping in het riool. Het is daarom belangrijk om te weten hoe deze verstoppingen ontstaan en welke maatregelen je kunt nemen om ze te voorkomen. In deze blogpost nemen we je mee door de belangrijkste oorzaken van rioolverstoppingen.

De meest voorkomende oorzaak van een verstopt riool is het door de wc spoelen van niet-oplosbare materialen, zoals tampons, maandverbanden, vochtige doekjes en keukenpapier. Deze materialen kunnen de afvoer blokkeren en uiteindelijk leiden tot een verstopping. Het is daarom belangrijk om alleen toiletpapier door de wc te spoelen en andere materialen in de prullenbak te gooien.

Een andere oorzaak van verstoppingen in het riool is de ophoping van vet en olie in de afvoer. Wanneer deze vetten en oliën de afvoer bereiken, beginnen ze zich op te bouwen en veroorzaken ze op den duur een verstopping. Het is daarom belangrijk om geen vette of olieachtige stoffen door de gootsteen of wc te spoelen. In plaats daarvan kun je deze stoffen het beste in een afsluitbare container bewaren en bij het afval gooien.

Ook boomwortels kunnen leiden tot rioolverstoppingen. Wanneer er boomwortels groeien in de buurt van de riolering, kunnen ze door de buizen heen groeien en zo de afvoer blokkeren. In dat geval is het noodzakelijk om een loodgieter in te schakelen die de wortels kan verwijderen of de buizen kan vervangen. Het is raadzaam om regelmatig de bomen in de buurt van het riool te controleren en indien nodig te verwijderen.

Een andere belangrijke factor bij het voorkomen van rioolverstoppingen is het onderhoud van het riool zelf. Een goed onderhouden riool kan verstoppingen voorkomen. Het riool moet regelmatig worden gereinigd en de buizen moeten worden geïnspecteerd op eventuele beschadigingen of breuken. Het is verstandig om een loodgieter in te schakelen voor dit onderhoud, zodat je zeker weet dat het riool goed functioneert.

Tot slot kan ook het weer een rol spelen bij rioolverstoppingen. Bij hevige regenval kan het riool de hoeveelheid water niet aan, waardoor de kans op verstoppingen toeneemt. In dat geval kun je het beste zo min mogelijk water gebruiken en wachten tot de regenbui voorbij is. Het is ook verstandig om bij regenval geen afval of materiaal op straat te gooien, omdat dit in de riolering terecht kan komen.

Een verstopt riool Den Haag kan voor veel overlast zorgen. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om verstoppingen te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat er niet-oplosbare materialen in de afvoer terechtkomen, of vetten en oliën door de gootsteen spoelen. Ook regelmatig onderhoud van het riool en het controleren van de bomen in de buurt van de riolering kan verstoppingen voorkomen. Door deze tips op te volgen, kun je de kans op rioolverstoppingen verkleinen en een slechte afvoer en stankoverlast voorkomen.

https://regioriool.nl/riooldiensten/riool-ontstoppen/riool-ontstoppen-den-haag/