Technologie Management
Image default
Electronica en Computers

Wat is een penetratietest en waarom heb ik deze nodig?

Penetratietesten vormen een dagelijks onderdeel van de functiebeschrijving voor ons hier Onvio. Het is zelfs onze specialiteit. Iets anders waar we bijna dagelijks mee te maken hebben, is het beantwoorden van de vraag: “Wat is een penetratietest en waarom heb ik deze nodig?”

Dit moet je weten.

Wat is een penetratietest?

In het kort is een penetratietest een uitgebreide manier om de kwetsbaarheden van een organisatie op het gebied van cyberbeveiliging te testen. Als een hacker je zou aanvallen, A) hoe zouden ze dat doen en B) zouden ze succesvol zijn?

Penetratietesten – ook bekend als pentesten – bekijken uw netwerk, applicatie, apparaat en/of fysieke beveiliging door de ogen van zowel een kwaadwillende hacker als een ervaren cybersecurity-expert om zwakke punten te ontdekken en gebieden te identificeren waar uw beveiliging moet worden verbeterd.

Deze test stopt niet bij het eenvoudig ontdekken van manieren waarop een crimineel onbevoegde toegang kan krijgen tot gevoelige gegevens of zelfs uw systemen kan overnemen voor kwaadaardige doeleinden. Het simuleert ook een aanval in de echte wereld om te bepalen hoe de verdediging zal werken en de mogelijke omvang van een doorbraak.

Waarom heb ik een penetratietest nodig?

Cybersecurity is een complex landschap met snel evoluerende technologieën, architecturen en beleid. Tegelijkertijd is er een altijd gemotiveerde groep mensen die kwetsbaarheden willen misbruiken voor niet-zo-deugdzame doeleinden: om toegang te krijgen tot informatie, netwerken over te nemen, malware te installeren, services te verstoren en meer. Zijn uw tools en configuraties bestand tegen de test? Voldoen ze aan industrienormen? Een penetratietest zal het leren.

Penetratietests onderzoeken de daadwerkelijke effectiviteit van uw bestaande beveiligingsmaatregelen wanneer een bekwame hacker actief probeert in te breken. Hoewel geautomatiseerd testen enkele cyberveiligheidsproblemen kan identificeren, wordt bij echte penetratietests ook gekeken naar de kwetsbaarheid van het bedrijf voor handmatige aanvallen. Immers, slechte hackers stoppen hun aanvallen niet alleen omdat de standaard geautomatiseerde test geen kwetsbaarheid identificeert.

Regelmatige geautomatiseerde en handmatige tests kunnen de zwakke plekken in infrastructuur, software, fysieke- en zelfs personeelsproblemen vaststellen en uw bedrijf helpen bij het ontwikkelen van sterke controles.

Om vrijwel dezelfde reden dat u voor een jaarlijkse welzijnscontrole naar een zorgverlener gaat, is het logisch dat u zich tot goed opgeleide beveiligingsadviseurs wendt om uw veiligheidstests uit te voeren. Hoewel je zou kunnen zeggen dat je perfect gezond bent, kan een arts tests uitvoeren om gevaren op te sporen waarvan je je misschien nog niet eens bewust bent.

Evenzo hebben de mensen die uw beveiligingsprogramma samenstellen en het dagelijks onderhouden en bewaken mogelijk niet de objectiviteit die nodig is om beveiligingsfouten te identificeren, het risiconiveau voor uw organisatie te begrijpen en te helpen bij het aanpakken en oplossen van kritieke problemen. Met andere woorden, in dit doorlopende kat-en-muisspel helpt het om een nieuwe kat binnen te halen.

Penetratietesten bewijzen keer op keer zijn waarde voor organisaties het volgende willen bereiken:

–        Bepaal de haalbaarheid van een bepaalde set aanvalsvectoren

–        Identificeer kwetsbaarheden met een hoger risico als gevolg van kwetsbaarheden met een lager risico die op een bepaalde manier worden misbruikt

–        Markeer kwetsbaarheden die moeilijk of onmogelijk te detecteren zijn met geautomatiseerde netwerk- of toepassingsscansoftware

–        Beoordeel potentiële zakelijke en operationele effecten van succesvolle aanvallen

–        Test het vermogen van netwerkverdediging om de aanval met succes te detecteren en erop te reageren

–        Geef bewijs om meer investeringen in beveiligingspersoneel en technologie te ondersteunen

–        Voldoen aan de compliancevereisten

–        Implementeer en valideer nieuwe beveiligingscontroles om soortgelijke aanvallen in de toekomst te voorkomen