Technologie Management
Image default
Zakelijk

Automatisering voor een digitale transformatie

Ontdek hier hoe het gebruik van ERP-systemen de digitalisering in eigen huis kan stimuleren. 

We bevinden ons in het tijdperk van digitale transformatie. Wie innovatie niet bijhoudt, loopt als bedrijf het risico achterop te raken bij de concurrentie en de boot te missen. Dit maakt het des te belangrijker voor bedrijven om te kunnen vertrouwen op softwaregebaseerde ondersteuning om hen te ondersteunen in tijden van verandering en omwenteling. Een essentieel onderdeel van de eigen IT-infrastructuur van het bedrijf is het ERP-systeem. ERP staat voor Enterprise Resource Planning. 

Digitalisering met het ERP-systeem

ERP-systemen stellen bedrijven in staat om al hun processen digitaal in kaart te brengen. Binnen de softwareoplossing ontstaat een soort digitaal beeld van het hele bedrijf. Alle belangrijke processen kunnen vervolgens centraal worden aangestuurd, beheerd, geoptimaliseerd of van daaruit zelfs geautomatiseerd. Op deze manier kunnen bedrijven op de lange termijn een aanzienlijk concurrentievoordeel behalen door gebruik te maken van een geschikt ERP-systeem. ERP-software helpt bedrijven ook om digitalisering in hun eigen huis te brengen. 

Functies van een ERP-software 

Bedrijfsprocessen strekken zich meestal uit over meerdere afdelingen. De holistische oriëntatie van een ERP-software stelt bedrijven in staat om alle belangrijke functies voor alle gebieden op één centrale locatie te bundelen. Aan de softwarekant worden vaak verschillende modules gebruikt. Een module bevat meestal al die functies die meestal nodig zijn in een specifiek taakgebied of afdeling. De belangrijkste modules of toepassingsgebieden van een ERP-systeem zijn: 

  • De productie, 

  • magazijnbeheer, 

  • documentbeheer, 

  • Customer Relationship Management (CRM), 

  • Supply Chain Management (SCM), 

  • Wereldwijd bedrijfsbeheer, 

  • Business Intelligence (BI) of Business Analytics, 

  • projectmanagement en 

  • Human Resource Management (HRM) of Human Resources. 

Niet elk bedrijf profiteert echter noodzakelijkerwijs van het gebruik van al deze modules en toepassingsgebieden. Het gaat veeleer om het vinden van een systeem dat de eigen processen van het bedrijf volledig in kaart kan brengen. 

Hoe vind je de juiste ERP-software? 

Daarom moeten bedrijven die op zoek zijn naar een geschikt ERP-systeem in de eerste plaats altijd intensief omgaan met hun eigen processen en daaruit concrete eisen ontlenen. Er moeten ook concrete doelen worden gedefinieerd, die moeten worden bereikt met de introductie van een nieuw ERP-systeem. De eisen kunnen dan op papier worden gezet in de vorm van een eisenspecificatie. Dit dient vervolgens zowel het bedrijf als potentiële leveranciers later in het softwareproject als basis voor besluitvorming. 

De ERP-markt 

De ERP-softwaremarkt is zeer divers. Naast diverse kleine systemen zijn er ook bekende huisnamen op de markt. Een van deze huisnamen is Microsoft. Onder de naam Dynamics 365 verkoopt het bedrijf een reeks bedrijfssoftwareoplossingen. Het bedrijf streeft naar een duidelijke cloudfocus. Dit betekent echter niet dat Microsoft niet ook lokale oplossingen in haar portfolio heeft. 

De Microsoft 365-familie 

Zo kunnen producten van de Microsoft 365-serie ook lokaal worden gekocht. Het scala aan functies is hier echter meestal beperkter. Met zijn oplossingen richt het bedrijf zich op bedrijven met verschillende groottes en behoefteprofielen. Bedrijvendie op zoek zijn naar een geschikt ERP-systeem moeten bij het kiezen van software altijd rekening houden met zowel bekende huisnamen als kleine, minder bekende aanbieders. Een voorbeeld hier van is Delaware, een snelgroeiend en internationale organisatie. Het bedrijf levert geavanceerde ICT- oplossingen en en diensten.