Technologie Management
Image default
Dienstverlening

Het Verschil Tussen Een Psycholoog En Een Psychiater

Het Verschil Tussen Een Psycholoog En Een Psychiater

De meeste van ons gebruiken de term “psychiater” en “psycholoog” door elkaar. Wat we niet begrijpen is dat de beide termen duidelijk anders in betekenis zijn. Er is een gaande debat over deze twee termen, en mensen raken verward over van wie ze hulp moeten zoeken. Dir artikel echter zal de verschillende kenmerken tussen psychiaters en psychologen definiëren.
Het eerste verschil is het achtervoegsel. De “-iater” betekent medische behandeling, terwijl de “-ologie’ in psychologie wetenschap betekent. Dit betekent dat terwijl psychologie refereert aan de studie van de psyche, de psychiater de persoon is die de medische toestand behandelt.

De kenmerken verschillen ook in het opleidingsveld die nodig is om de kennis te vergaren in hun bepaalde velden. Terwijl een psycholoog meer dan vijf tot zeven jaar studeren kan, afhankelijk op de masters en doctoraat, zijn psychiaters eigenlijk medische artsen van beroep. Een doctoraat of PsyD diploma wordt gegeven aan diegenen die de studie van klinische psychologie hebben afgerond. De titel van een psycholoog mag alleen gebruikt worden na het afronden van de ambtstermijn voor studie, onderzoek en stage lopen. Soms gebruiken ze ook de termen van hulpverlener of therapeut om zich te omschrijven, vooral in de sociale sector. Aan de andere kant moet een psychiater een reeks van gespecialiseerde opleidingen ondergaan in de gebieden van kinderen, adolescenten, verslaving, volwassenen, geneeskundemisbruik, etc.

Een ander verschil ligt in het feit dat een psycholoog geen geneesmiddelen aan een patiënt kan voorschrijven. Ze kunnen alleen sessies van psychotherapie en hulpverlening gebruiken om de toestand te behandelen. De psychiater kan psychotherapie, hulpverlening en geneesmiddel gebruiken om de patiënt te behandelen. Er bestaat een misvatting dat psychologen mensen met milde problemen behandelt terwijl psychiaters ook mensen met ernstige geestelijke ziektes kan genezen. Dit is niet waar. Een psycholoog kan ook geneesmiddel voorschrijven, maar alleen na consultatie met een psychiater.

Het verschil tussen beide termen begrijpen kan iemand helpen die moet besluiten wie hij moet kiezen voor de behandeling. De basis blijft hetzelfde en een professionele psycholoog heeft dezelfde capaciteiten om een probleem te behandelen. Het grootste verschil ligt in de mogelijkheid om geneesmiddelen voor te schrijven, omdat dat alleen gedaan kan worden door een arts, wat een psychiater is. De psychologen kunnen gevonden worden in de meeste sociale omgevingen zoals scholen en colleges, waar jonge volwassenen hun op kunnen zoeken in hun tijden van stress.

Voor meer info volg de link : https://www.depsycholoog.nl/maastricht/