Technologie Management
Image default
Entertainment

Met deze 5 stappen word jij een echte gametoernooi organisator

Esports nu al een hele tijd lang een wereldwijd fenomeen en dat is iets waar veel mensen graag op inspelen. Ben jij zelf gek op online gamen en verzamel je graag een groep mensen die dezelfde passie delen? Of ben je een echte eventplanner maar heb je nog niet veel kennis van het game segment? Dan geven wij je graag wat houvast. Met onze 5 tips bereid je je voor op een groot of klein gametoernooi. Alvast veel plezier en succes gewenst.

  1. De basis

Laten we beginnen bij het begin. Kies je game! Deze keuze zal van invloed zijn op tijd, ruimte, apparatuur en concurrentiestructuur. Kies je bijvoorbeeld voor een game als Street Fighter? Dan is er geen internetverbinding of lokaal netwerk vereist. Spelers kunnen, als het toernooi zich op één fysieke locatie bevindt, eenvoudig schermen delen. Maar kies je voor een game als Player Unknown: Battlegrounds? Dan vereist dit voor elke speler een eigen platform. Het is hierbij overigens ook belangrijk om te onthouden dat sommige games hele snelle wedstrijden bevatten en andere juist heel langzaam zijn en veel tijd in beslag nemen.

 

Als je een game toernooi organiseert is het belangrijk om goed voorbereid te zijn om als scheidsrechter, technische dienst en menselijke rekenmachine op te treden. Een toernooi is kun je niet helemaal uitstippelen. Het is als een soort levende machine die je draaiende moet houden. Dit geldt overigens ook voor alle medewerkers die je inhuurt (als je dit al doet natuurlijk).

  1. De locatie

Heb je de basis van het toernooi uit je hoofd en staat het op papier? Dan moet je gametoernooi nog echt vorm krijgen: wat wordt de locatie? Als dit je eerste toernooi is als organisator moet je ergens beginnen. Als je het klein houdt en groot woont kun je denken aan je eigen woning. Is dit handig? Misschien niet. Maar goed, geen locatiekosten, dat scheelt!

 

Je kunt ook overwegen om een officiële evenementenruimte in te huren. Dit soort locaties zijn misschien niet waar je begint, maar beginnende organisatoren van toernooien dromen ervan dat hun competities in openbare evenementenruimtes zullen belanden. Bekende locaties voor game toernooien zijn congrescentra, hotels, een overdekte arena, enzovoort. Soms zijn deze locaties voorzien van personeelsleden om op je toernooi te helpen of elektronische apparatuur die je kunt gebruiken.

  1. De apparatuur

Organiseer je een live wedstrijd? Dan kunnen mensen de verwachting hebben dat je de benodigde apparatuur levert. Kijk in dit geval eens bij bedrijven als IRENT, waar kun je gemakkelijk een laptop huren. Gelukkig is het ook gebruikelijk om je gasten te vragen hun eigen spullen mee te nemen. Dit is een ideale methode, niet alleen omdat het je tijd bespaart, maar ook omdat de spelers de apparatuur mogen gaan gebruiken die ze kennen en waar ze van houden.

 

Belangrijk is wel dat alle spelplatforms op hetzelfde kwaliteitsniveau van de minst capabele eenheid werken. Anders krijgen spelers met de hoogste framesnelheden en de beste grafische afbeeldingen een oneerlijk voordeel. Zorg er ook voor dat je alle gebruikte apparatuur labelt. Je wilt niet dat spelers waardevolle persoonlijke spullen verliezen, zoals gamecontrollers en mooie monitoren. Besluit je toch om de apparatuur zelf te regelen voor je deelnemers

  1. Digitale hulpmiddelen

Nu komen we aan bij een lastig gedeelte: het klassement registreren. Gelukkig heeft de technologie je gedekt. Hier zijn een aantal favoriete opties in toernooiplatforms:

 

  • ALJ Tournament Maker: dit programma registreert ranglijsten, controleert toegangsprijzen en helpt met het prijzenbeheer.

  • Battlefy: dit programma heeft een eenvoudig te gebruiken interface voor kijkers die willen weten wat er speelt.

  • Toornament: dit is een populair esports platform met een speciale optie voor de tech-savvy: je kunt zijn toernooimotor gebruiken om je eigen esports platform op maat te maken.

  • Challonge: dit is een veelgebruikte organisator met mobiele toegang en openbare streaming opties.

  1. De prijs

Bij de prijs wil je de toegangsprijs verdelen. Gebruik het om de pot en de locatie kosten te financieren. Kijk naar wat andere toernooien rekenen om een gevoel voor de juiste waarde te krijgen. Als er sprake is van een hoge toegangsprijs ontmoedigt dit alle spelers behalve de beste. Als het te laag is, dan nemen de beste spelers het misschien niet serieus. Je verkoopt een ervaring, geen lot uit de loterij. Het is dus belangrijk dat deelnemers zich op hun gemak voelen bij het betalen van het inschrijfgeld, alleen voor het plezier om erbij betrokken te zijn. Toch zou de prijzenstructuur winst moeten opleveren voor de top van de ranglijst.

 

https://www.technologie-management.nl/gametoernooi-organiseren/