Technologie Management
Image default
Auto’s en Motoren

Waarom zou je je auto laten chiptunen?

Chiptuning is het proces waarbij de ECU (Engine Control unit) van een auto wordt geoptimaliseerd, of opnieuw geprogrammeerd wordt om de beste prestaties te behalen. De ECU regelt verschillende delen van de motor, zoals de injectie, ontstekingstiming en turbodruk. Door de software op de ECU aan te passen, kan chiptuning de  prestaties van de motor te verhogen. Het laten chiptunen van auto’s wordt steeds populairder, en is niet slecht voor de auto. Lees de voordelen maar eens mee!

Voordelen van chiptuning:

Waarom zou je ervoor kiezen om je auto te laten chiptunen? 

  • Verbeterde prestaties: Chiptuning kan leiden tot een aanzienlijke toename van het vermogen en koppel van de motor, waardoor de auto sneller en responsiever wordt.
  • Betere acceleratie: Een gechiptunede auto kan sneller optrekken, iets wat in de praktijk meer zekerheid biedt bij invoegen op de snelwegen, oversteken van de weg; het optrekken gaat beduidend sneller, waardoor het risico beperkt wordt. 
  • Beter brandstofverbruik: Sommige chiptuning-opties zijn gericht op het verbeteren van de brandstofefficiëntie van de auto, waardoor je auto in de praktijk minder brandstof verbruikt – iets wat natuurlijk ook samenhangt met je rijstijl. Indien de motor beter preseert en sneller reageert kun je hierdoor ook een sportievere rijstijl ontwikkelen, wat weer vaak verhoogd brandstofverbruik met zich mee kan brengen!

Laat overigens de eerste 10.000 km je nieuwe auto nog niet chiptunen; mochten er defecten zijn dan vallen deze nog onder fabrieksgarantie (wanneer chiptuning plaats heeft gevonden kan dit mogelijk door de fabrikant aangegrepen worden om geen garantie te leveren). 

Wat zijn de nadelen? 

Bestaan er ook nadelen aan chiptuning? Sommige automobilisten zijn huiverig om chiptuning toe te passen omdat dit slecht voor de motor zou zijn, deze zou hierdoor sneller slijten. Uit onderzoek blijkt dit niet het geval te zijn.

 

Chiptuning op maat

Daarnaast is het belangrijk om de chiptuning te laten uitvoeren door een erkend autobedrijf met ruime chiptuning expertise zoals TransTune, gezien chiptuning een uiterst secure klus is. Koop daarom geen standaard chiptuning pakket, maar laat de chiptuning werkelijk op maat uitvoeren. 

Heb jij het idee dat jouw auto wel wat meer spice kan gebruiken? Zo lang het motorvermogen met niet meer dan 20% extra vermogen wordt verhoogd, kun je dit laten uitvoeren. 

https://www.transtune.nl/automaat/spoelen/