Technologie Management
Image default
Energie

Zwarte zonnepanelen en blauwe zonnepanelen

Er zijn verschillende zonnepanelen. In deze blog worden de zwarte zonnepanelen en de blauwe zonnepanelen besproken, zodat er een goede keuze gemaakt kan worden in welke zonnepanelen jij moet aanschaffen voor je huis. 

De meest bekende en gebruikte zonnepanelen zijn de blauwe zonnepanelen, maar er bestaan dus ook zwarte zonnepanelen. Het kleurverschil komt van de manier waarop licht interageert met twee verschillende soorten zonnepanelen: monokristallijn en polykristallijn. 

Het verschil 

Zonnepanelen zijn blauw door het type silicium, polykristallijn, dat wordt gebruikt voor een bepaalde set zonnepanelen. De blauwe kleur heeft grotendeels te maken met de antireflecterende coating die helpt het absorberend vermogen helpt en de efficiëntie van de zonnepanelen verbetert. 

Zwarte zonnepanelen, monokristallijn, zijn vaak efficiënter omdat zwarte oppervlakken het licht op een natuurlijke manier absorberen. 

Silicium 

De meerderheid van de moderne zonnepanelen is gemaakt van silicium. Silicium is een niet-metallisch element dat in de meest moderne elektronica wordt gebruikt. Silicium wordt in zonnepanelen gebruikt, omdat het de meeste golflengten van het licht kan absorberen, een elektrische lading kan produceren en voor een gedeelte omdat er commercieel bijna perfecte kristallen van geproduceerd kunnen worden tegen een lage prijs. 

De verschillen in zonnepanelen hebben veel oorzaken, maar de belangrijkste is de zuiverheid van het silicium dat in de module wordt gebruikt. De meeste zonnepanelen zijn blauw en zijn dus gemaakt van polykristallijn en het kleine percentage dat zwart lijkt is gemaakt met monokristallijn silicium. 

Welke type is het beste? 

Blauwe polykristallijne zonnepanelen en zwarte monokristallijne zonnepanelen hebben beide hun eigen unieke voordelen en nadelen. Monokristallijne zonnepanelen hebben door hun uniformiteit en de uitlijning van silicium in monokristallijne zonnecellen over het algemeen een hoger rendement dan polykristallijne panelen. Dit hoger rendement heeft wel een groot nadeel, het kost meer. Monokristallijne zonnepanelen zijn over het algemeen dan ook duurder om te maken en dus ook duurder om aan te schaffen. 

Polykristallijne zonnepanelen hebben een minder intensief productieproces. Het silicium is minder zuiver en hoeft niet worden uitgelijnd. Dat leidt tot lagere prijzen voor mensen die het willen aanschaffen en voor de installateurs. 

Als het gaat om efficiëntie dan is een monokristallijne zonne installatie de beste optie. Als je een bepaald budget hebt en liever niet te veel wilt uitgeven dan is polykristallijne panelen de beste optie. Veel mensen vinden het ook mooier om zwarte zonnepanelen aan te schaffen, omdat het minder opvallend is dan blauwe zonnepanelen. 

Het is vooral belangrijk om te bepalen welke zonnepanelen het beste zijn voor het huis. Als esthetiek belangrijk is dan kan het verschil tussen zwarte monokristallijne en blauwe polykristallijne panelen een verschil maken bij de zonne-energie aankoopbeslissingen. 

Advies 

Vind je het toch allemaal wat lastig om een beslissing te maken, vraag dan gerust een bedrijf en/of specialist voor advies. Timmer Installaties staat graag voor je klaar! Zij kunnen je het beste adviseren over welke zonnepanelen het beste bij het huis passen. Zij kunnen dan ook op bezoek komen, om naar het huis te kijken. Tijdens dit bezoek kan er besproken worden wat de eisen zijn en of dat er wellicht een budget bij komt kijken. Meestal zijn zij dan ook degene die de zonnepanelen voor je installeert, zodat je er zeker van kan zijn dat de zonnepanelen goed vast zitten en werken. 

Wellicht hebben je buren, vrienden en/of familieleden zonnepanelen. Vraag aan hun wat zij hebben en wat zij ervan vinden en of dat ze wellicht liever iets anders hadden gewild. Ieder huis is anders dus houd hier dan ook rekening mee. Wees niet bang om hulp te vragen en laat je adviseren.

 

https://timmer-installaties.nl/