Technologie Management
Image default
Zakelijke dienstverlening

Alles wat je moet weten over Rittenregistratie

Misschien heb je ooit al ergens anders gelezen of gehoord dat rittenregistratie van belang is voor zowel de Belastingdienst als de werkgever. Het voorkomt namelijk dat je een boete in huis krijgt en het zorgt voor inzichten in de soort ritten.

Rittenregistratie, hoe gaat het in zijn werk?

Een rittenregistratie is de administratie van al je gereden kilometers. Daarmee toon je bij de Belastingdienst aan dat je op kalenderbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden met je bedrijfsauto. Of dat je een x aantal zakelijke kilometers hebt gereden in je auto.

Wanneer moet ik rittenregistratie bijhouden?

De kilometer- of rittenregistratie is er voor ondernemers en werkgevers die er wél voor kiezen om zakelijk te rijden, maar die geen bijtelling willen. Om hiervoor in aanmerking te komen wordt door de Belastingdienst de voorwaarde gesteld dat je niet meer dan 500 kilometers per jaar privé rijdt. Hiervoor wordt een ”Verklaring geen privégebruik auto getekend”. Op jaarbasis mag er dus maximaal 500 kilometer privé worden gereden in de zakelijke auto. Dit betekent dat het verplicht is om je rittenregistratie bij te houden.

Een andere reden om je kilometers bij te houden is omdat je wilt aantonen dat je met je privéauto zakelijke kilometers rijdt. Want voor kilometers die je zakelijk rijdt met jouw eigen auto, mag je maximaal €0,19 per gereden kilometer declareren aan de zaak (onbelast). Dus ook hierbij is het van belang dat je de gereden kilometers aantoonbaar maakt met een goede en sluitende rittenregistratie.

Hoe lang moet ik mijn registratie bewaren?

De bewaartermijn rittenregistratie voor ondernemers en werkgevers is 7 jaar. Dit betekent dat je 7 jaar na een rit, deze aan moet kunnen tonen in jouw rittenadministratie.

Dit betekent dat je 7 jaar na een rit, deze moet kunnen tonen in jouw rittenadministratie.

Welke gegevens moeten er in de rittenregistratie staan? 

De volgende gegevens moeten genoteerd of opgeslagen worden voor controle van de rittenregistratie die de Belastingdienst uitvoert:

•    Het merk van de auto

•    Het type van de auto

•    Het kenteken van de auto

•    De periode waarin je de auto hebt gebruikt

Per rit:

•    Datum

•    De begin- en eindstand van de kilometerteller

•    Het adres van vertrek en aankomst

•    Route, indien je niet de meest gebruikelijke hebt genomen (b.v. door wegwerkzaamheden)

•    Aard van de rit (privé of zakelijk)

•    De privéomrijkilometers als je tijdens dezelfde rit zakelijke kilometers rijdt

Hoe houd je rittenregistratie bij?

De oudste manier om een rittenregistratie bij te houden is met de hand. Alle riteigenschappen moeten worden opgeschreven in een daarvoor ter beschikking gesteld formulier van de belastingdienst. Deze manier vergt echter veel tijd.

Het is dus een hele klus om al deze gegevens na iedere rit handmatig bij te houden. Maar gelukkig zijn er geautomatiseerde ritregistratiesystemen die de rittenregistratie vóór jou doen.

Als je een digitale rittenregistratie bijhoudt doormiddel van een rittenregistratiesysteem is het bewaren van de gegevens gemakkelijk. Daarnaast scheelt het enorm veel tijd. De kilometerregistratie wordt opgeslagen in de database en je kunt deze gemakkelijk inzien via het portaal. Ook heb je de mogelijkheid om de gegevens te downloaden. Deze kun je opslaan en beschikbaar stellen voor de Belastingdienst. Maar daarnaast heeft het nog veel meer voordelen en mogelijkheden, want je kunt rittenregistratie ook combineren met zaken als GPS auto tracker, rijgedrag analyse, onderhoudsbeheer en brandstofkosten analyse.

Alle voordelen op een rijtje

Rittenregistratie

Fiscusproof, minder administratie, meer vrije tijd, uitgebreide rapportages en een switch tussen zakelijke en privéritten

GPS auto tracker

Dagelijks zicht op het voertuig, plug & play, live verkeersinformatie, verhoging van productiviteit en dekking in heel Europa.

Rijgedrag analyse

Ga voor minder schade last en onderhoud, bespaar op brandstofkosten en vergroot de veiligheid.

Onderhoudsbeheer

Statusindicatie van het voertuig, APK monitor, onderhoudsmanagement, bandenspanningscheck en oliepeil altijd op orde.

Brandstofkosten analyse

Bekijk tanklocaties, tankpas koppelen, brandstofverbruik inzien en voorkom tankfraude.

Een waterdicht systeem levert je het volgende op

Een automatisch rittenregistratiesysteem is 100% sluitend voor de Belastingdienst waardoor jij je geen zorgen meer hoeft te maken over een onjuiste of onvolledige rittenadministratie. Op deze manier bespaart je veel tijd en onnodige stress waardoor jij je aandacht volledig kan richten op jouw organisatie. En ohja, wist je dat boetes kunnen oplopen tot wel 5278 euro? Dat wil natuurlijk niemand. Dus zorg dat je je ritten en kilometers goed bijhoudt, zodat je ongemakken voorkomt.

https://yeshugo.com/