Technologie Management
Image default
Onderwijs

Wat doet een verspaner?

Wat doet een verspaner?

Een verspaner is iemand die doorgaans in een industriële omgeving werkt. Met een Mbo techniek opleiding kun je verspaner worden. Hij of zij maakt daar verschillende onderdelen of objecten van diverse materialen. Vaak zijn dit metalen of aluminium, maar dit kan ook hout zijn of een kunststof materiaal. 

Een verspaner is een getrainde vakman met de vaardigheden en kennis om gereedschappen, onderdelen en objecten te maken door frees- en boormachines, slijpmachines en draaibanken in een machinewerkplaats te bedienen. Het is een uiterst nauwkeurige klus, waarbij de verspaner zeer precies moet kunnen werken. Er is veel vraag naar verspaners en het leren begint vaak al tijdens een stage of bij een leerbedrijf.

Verspaners gebruiken bewerkingsgereedschappen om precieze onderdelen te produceren. Ze bedienen apparatuur zoals molens, draaibanken, boren en slijpmachines om objecten te vervaardigen, variërend van eenvoudige elementen in het frame van een motorfiets tot iets complexers zoals een stuk van een automotor. Over het algemeen vereist het werk van een verspaner dat ze mechanische objecten fabriceren, wijzigen of repareren.


CNC draaien of frezen

Als verspaner maakt cnc draaien of frezen een groot deel uit van je dagelijkse werkzaamheden. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? Bij draaien is het het object dat in het rond draait. Bij frezen staat het product stil en is het juist het gereedschap dat eromheen beweegt. De meeste CNC machines worden gestuurd door computers waardoor de verspaner hier ook mee moet leren omgaan. Hij moet ze kunnen bedienen en kunnen programmeren. 

 

Is verspaner worden een slimme keuze? 

Natuurlijk moet je wel enige affiniteit of interesse hebben voor het vak. Maar bedrijven staan te springen om goede verspaners die kunnen CNC-frezen inclusief programmeren. Het is een krapte beroep, dat betekent dat er meer vraag is naar verspaners dan dat er mensen op zoek zijn naar werk. Een sterke onderhandelingsposite heb je dus. Met een Mbo techniek opleiding tot verspaner heb jij je schaapjes op het droge. Een goede investering voor de toekomst dus.

 

https://www.tetrixtechniek.nl/mbo-techniek/