Technologie Management
Image default
Electronica en Computers

Teams of Zoom, wat is de beste keuze?

2 van de meest bekende videobel platformen zijn Microsoft Teams en Zoom. Indien u de keuze moet maken om een van de twee platformen te gebruiken voor het bedrijf waar u werkzaam bent, kan het best een lastige keuze zijn.

Op basis waarvan neemt u de beslissing over Zoom of Teams? En heeft u voldoende informatie over beide platformen om een beslissing te nemen?

Om u bij deze keuze te helpen hebben wij wat informatie opgesomd, over beide platformen. Ook kijken we naar de voor- en nadelen per platform. Op basis hiervan moet u een gedegen keuze kunnen maken voor het meest geschikte platform, voor uw bedrijf.

Allereerst, wat is Microsoft Teams?

Microsoft Teams is een alles-in-één communicatieoplossing. Het vergemakkelijkt chatten (zowel met interne – als externe stakeholders), schermdeling, audio- en videobellen, (online) vergaderingen en het delen van bestanden op één centraal punt.

Teams is vooral voor mensen die al bekend zijn met de verschillende Microsoft-apps erg toegankelijk. Heeft u hier nog geen ervaring mee? Schrikt dan niet. Het interface is over het algemeen erg logisch, de kans is groot dat u ook zo de weg kent binnen Teams.

Beginnen met Teams? Neem dan de Microsoft Teams handleiding door.

Oke, wat is Zoom dan?

Sinds corona heeft ook Zoom een behoorlijke sprint ingezet als het gaat om naamsbekendheid. Wie denkt aan vergaderingen op afstand, denkt aan zoom.

Zoom is een platform wat gebruik maakt van cloud gebaseerde software om audiogesprekken, videogesprekken en andere vormen van chatten en webinars te vergemakkelijken.

Zoom is over het algemeen gebruiksvriendelijker voor iemand die onervaren is met technologie. Het enige wat u hoeft te doen, is op het juiste moment op een link te klikken. Die link stuurt je automatisch door naar de vergaring.

Met Zoom kun je vrijwel hetzelfde doen als met Teams. Om alle functionaliteiten van Zoom te kunnen gebruiken moet u wel de betaalde variant aanschaffen, die u toegang geeft tot alle extra apps en extensies.

Basisfuncties: Microsoft Teams vs. Zoom

Hoewel er in beide platformen veel mogelijk is, blijkt het in praktijk vaak niet nodig om gebruik te maken van alle extra opties.

Het hoofddoel van beide platformen is het samenwerken tussen collega’s via bijvoorbeeld video calls mogelijk maken, indien het niet mogelijk (of niet gemakkelijk) is om dit fysiek te doen, en in grote lijnen zullen beide platformen voldoen aan deze basisdoelen. 

Bent u puur op zoek naar een platform om te videobellen en af en toe uw scherm te delen? Dan zijn beide apps meer dan geschikt.

Via beide platformen is ook het verwerken van bestanden, oproepen en digitale vergaderingen net zo eenvoudig. Dan vraagt u zich vast af, hoe kan ik de juiste beslissing nemen als beide platformen zo op elkaar lijken?

Dat is puur afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Misschien bent u op zoek naar een platform wat perfect tussen uw andere apps past (bijvoorbeeld Microsoft Word, Excel, etc). In dit geval is Microsoft Teams de beste keuze. Of misschien wilt u het platformen die het minste kosten met zich meebrengt. 

Maak gebruik van de proefversies

Wanneer u de twee platformen vergelijkt, kijkt u uiteraard ook naar de prijs. Het goede nieuws is dat zowel Teams als Zoom gratis proefversies hebben. Het aantal mensen dat gebruik kan maken van dit proefabonnement binnen uw bedrijf is echter wel beperkt. Een proefabonnement is de perfecte manier om te bepalen welke app het beste bij uw bedrijf past.

Compatibiliteit met andere programma’s en software

Er zijn veel gebieden waarop de functionaliteit van deze platformen elkaar overlapt. Er is echter één fundamenteel verschil dat u kan helpen bij het maken van uw keuze:

Over het algemeen is Teams ontworpen voor bedrijven die al Microsoft 365 gebruiken. Door Teams met Microsoft 365 te combineren, vergroot je de algemene werkefficiëntie. 

Zoom is echter ontworpen om te werken in combinatie met software uitgebracht door andere partijen. De meeste bedrijven die Zoom gebruiken, gebruiken bijvoorbeeld apps als Slack voor overige communicatie.

Maakt u momenteel al gebruik van de overige programma’s binnen Microsoft 365? Dan adviseren wij om aan de slag te gaan met Teams. Is dit niet het geval? Dan blijven beide opties over.

Dus wat wordt het? Microsoft Teams of Zoom?

Zoals u in het bovenstaande artikel kunt lezen zijn beide platformen uitermate geschikt als het gaat om de basale functies. Gebruikt u vaak programma’s zoals Word en Excel? Dan kan het voordelig zijn om te kiezen voor Teams. Wilt u een programma wat eenvoudig te gebruiken is voor alle doelgroepen, ook diegene die minder technisch zijn? Dan adviseren we om voor Zoom te kiezen.

Bent u van plan om aan de slag te gaan met Microsoft Teams? Dan is het handig om van te voren een teams handleiding door te nemen. In deze handleiding staat alle informatie omtrent Microsoft Teams, en hoe u kunt starten met Teams.

https://www.cumulusit.nl/microsoft-teams-handleiding/