Technologie Management
Image default
Verbouwen

Voor- en nadelen van werken in de bouw

Overweeg je om te gaan werken in de bouw? Goed idee! Er is een groot tekort aan medewerkers aan de bouw, waardoor je veel baankansen hebt in deze sector. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van de bouw. Zo kan je een goede keuze maken over of je de carrièreswitch wilt maken.

Lange vakantie door de bouwvak

De bouwvak is een voordeel én nadeel. Het voordeel is dat het een lange vakantie is. Het nadeel is dat je verplicht bent dan vakantiedagen op te nemen. Vroeger waren de bouwbedrijven verplicht om vakantie te nemen tijdens de bouwvak. Tegenwoordig zijn bouwbedrijven dit niet verplicht, maar houden ze zich er toch nog vaak aan. Per regio verschilt het wanneer de bouwvak is. In het noorden, midden en zuiden van Nederland is het verschillend.

Het is zwaar werk

Werken in de bouw is in het algemeen zwaar werk. Het is daarom belangrijk dat je fysiek gezond bent. Als je gezondheidsproblemen hebt is het lastig om in de bouw te werken. Overigens geldt dit voornamelijk als je functies op mbo niveau wilt uitvoeren in de bouw. Als je op hbo niveau aan de slag wilt in de bouw, is het werk meestal niet fysiek zwaar. Vaak is dit een kantoorbaan.

Het kan gevaarlijk werk zijn

Als je wel aan de slag gaat op mbo niveau kan het werken in de bouw gevaarlijk zijn. Je moet namelijk vaak op hoogte werken. Dit brengt risico’s met zich mee. Er wordt wel gebruik gemaakt van valbeveiliging, wat de kans op ongelukken verkleint. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de risico’s. Daarnaast kan je op lange termijn fysieke gezondheidsklachten krijgen. Je moet namelijk veel tillen in de bouw. Zelfs als je op een goede manier tilt, zal je later hier klachten van ervaren. Daarom is het verstandig om na een aantal jaar fysiek werk door te stromen naar een functie die minder fysiek zwaar is.

Goede baankansen

Er is een enorme krapte op de arbeidsmarkt in de bouwsector. Het aantal open vacatures stijgt elk jaar weer. Door het grote aantal vacatures is je kans op het krijgen van een baan groot. Daarnaast heb je hierdoor ook meer kans op een goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden. Als je eenmaal een baan hebt kan je vaak ook doorgroeien naar hogere functies en krijg je de mogelijkheid om cursussen of een opleiding te volgen.

Twijfel je nog over een baan in de bouw? Bezoek dan eens een oriëntatie dag of loop een dagje mee met de bouw. Hierdoor zie je met je eigen ogen hoe het werken in de bouw is. Dit geeft een realistischer beeld, waardoor je makkelijker een beslissing kunt maken.