Technologie Management
Image default
Dienstverlening

Zelf zonnepanelen plaatsen

Wil je zelf zonnepanelen plaatsen? Dan is er goed nieuws: het is wel degelijk mogelijk! Natuurlijk wil dat niet zeggen dat het gemakkelijk is, maar het kan wel als je de juiste stappen onderneemt. En als je je goed informeert over hoe het precies moet.

Lijkt zelf zonnepanelen plaatsen wel iets voor jou? Dan moet je eerst en vooral goede voorbereidingen treffen, en bij een professional advies inwinnen. Enkel op die manier kan je het werk tot een goed einde brengen en kan je er ook veel voordeel uit halen. Ben je echter nog altijd op zoek naar goede tips voor zelf zonnepanelen installeren? Dan kan dit artikel je zeker op weg helpen!

 

Zelf zonnepanelen plaatsen: enkele handige tips

Het kan nooit kwaad om extra tips te zoeken in verband met zelf zonnepanelen plaatsen op jouw dak. Zonnepanelen zijn in elk geval de moeite waard: ze geven je de mogelijkheid om een deel van je energiebehoefte uit zonne-energie te halen, en daarbij dragen ze ook bij tot het milieu. Hieronder enkele handige tips om het beste uit de installatie van jouw nieuwe zonnepanelen te halen:

 

1. De omvormer is héél belangrijk

De panelen die je koopt moeten natuurlijk van goede kwaliteit zijn, maar het is vooral de omvormer waar het om draait. Dit systeem is bedoeld om de energie die is opgevangen via de zonnecellen, naar stroom om te zetten. Hoe kwalitatiever en betrouwbaarder je omvormer, hoe efficiënter dat proces gebeurt!

 

2. De opstelling van de zonnepanelen

Daarbij is het ook belangrijk om de positionering van de panelen meteen goed te hebben. Afhankelijk van of je een plat of een hellend dak hebt, zal dat natuurlijk verschillen. Over het algemeen is een hoek van 30 graden ten opzichte van waterpas de ideale positie van de panelen om er het meeste zonlicht mee op te vangen.

 

3. Veiligheid komt altijd eerst

Ten slotte speelt ook de manier waarop de installatie is beveiligd een belangrijke rol. Zo is het belangrijk dat de bekabeling die de panelen met de omvormer verbindt, beschermd wordt tegen vuil, stof en vocht. Dit kan je doen met PVC buizen, waar je alle kabels mooi in legt. Op die manier blijven de kabels langer goed, en doen ze natuurlijk ook beter hun werk!