Technologie Management
Image default
Woning en Tuin

Hoe leg je een bliksembeveiligingsinstallatie aan?

Bliksembeveiliging is iets wat velen overwegen. Met de juiste beveiliging kan een woning of bedrijfspand goed beschermd worden tegen bliksemschade. Maar hoe leg je zo’n bliksembeveiligingsinstallatie aan? En kun je dit eigenlijk zelf doen of heb je hier hulp bij nodig? 

Functie van een bliksembeveiligingsinstallatie

Een bliksemafleider heeft als functie om de grote hoeveelheid elektriciteit die vrijkomt bij een onweersbui, veilig naar de aarde te geleiden. Elektriciteit zoekt altijd de weg van de minste weerstand en zo ook bij bliksem. Een bliksemafleider inclusief aardlekautomaat die is geïnstalleerd in de meterkast speelt hierop in en zorgt ervoor dat je woning of gebouw een inslag vermijd. 

Aanleg van een bliksembeveiligingsinstallatie

De bliksemafleider wordt standaard geplaatst op het hoogste punt van het huis of gebouw. Vervolgens wordt de bliksemafleider door een dakdoorvoer naar de meterkast geleid. Een bliksemafleider is vrij lang en steekt altijd een stuk uit boven het hoogste punt van uw huis. Zie het als een soort antenne. Dit zorgt ervoor dat de bliksem inslaat in de bliksemafleider en niet in het huis of gebouw. De elektriciteit wordt middels de aardpen direct naar de grond geleid, waardoor de inslag geen schade kan aanrichten. 

Zodra de bliksembeveiliging op het hoogste punt is bevestigd, worden de leidingen verbonden en wordt één van de leidingen in de meterkast gemonteerd. Hierbij is een beschermbuis noodzakelijk. De beschermbuis bliksembeveiliging beschermt het onderste deel van de afgaande leiding van een bliksembeveiligingsinstallatie. Zodra de bliksemafleider is aangesloten in de meterkast is de woning of het gebouw volledig beschermt tegen bliksem inslag. Zodra er dan overspanning wordt geconstateerd, slaan de aardlekautomaten uit en blijven de elektrische apparaten in tact. 

De montage van een bliksembeveiligingsinstallatie mag enkel geïnstalleerd worden door een erkend installateur. Dit om er zeker van te zijn dat de beveiliging op de juiste manier wordt aangebracht.

 

https://www.bliksembeveiligingshop.nl/webshop/bliksembeveiliging_materialen/beschermbuis_en_toebehoren_1