Technologie Management
Image default
Zakelijke dienstverlening

Trends in de mechanical engineering branche

Trends in de mechanical engineering branche

Iedereen op het gebied van mechanical engineering hoort op de hoogte te zijn van de laatste trends in hun vakgebied. Voornamelijk ingenieurs, aangezien zij voorop lopen in het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor onder andere de landbouw, transport, het milieu, etc.

Welke trends spelen er anno 2021? Wij zochten het voor je uit.

Internet of Things (IoT)

Fysieke voorwerpen zoals auto’s, huishoudelijke apparaten, smartphones, etc. die met elkaar kunnen communiceren. Het lijkt of dit scenario rechtstreek uit een futuristische film komt, maar niets is minder waar. 

Alle apparaten worden steeds slimmer en kunnen ook steeds beter onderling met elkaar communiceren. Het communiceren tussen apparaten gaat via internet, vandaar de naam Internet of Things (in het nederlands: internet der dingen). Producten kunnen tegenwoordig zelfstandig onderhoudsrapportages opstellen en diagnoses laten uitvoeren. Is er nieuwe software beschikbaar? Dan wordt die software automatisch gedownload. Een interessante ontwikkeling om rekening mee te houden tijdens het ontwikkelen van nieuwe concepten dus.

Groene productie (green manufacturing)

Een belangrijke trend die ook speelt is de vergroening van de productie. Het afval van de productie moet verminderd worden. Daarnaast mag de productie hedendaags niet meer voor zoveel vervuiling zorgen. Door te recyclen kan de vervuiling tijdens het productieproces verminderd worden.

De procedure voor groene productie ziet er als volgt uit:

 1. Design van product

 2. Productie

 3. Verpakking en distributie

 4. Klantgebruik (tot het einde van de levensduur)

 5. Herfabricage

Additive manufacturing (3D printen)

Additive Manufacturing (ook wel AM) is het proces van het produceren van producten uit 3D-modelgegevens, door ze laag voor laag op te bouwen. Deze methode biedt de volgende voordelen ten opzichte van conventionele productietechnieken zoals verspaning:

 • Het produceren van lichtgewicht producten is mogelijk, aangezien je alleen materiaal kunt aanbrengen waar nodig is.

 • Een complexe vorm is geen probleem, omdat er geen beperkende bewegingen zijn.

 • Aangezien er geen beperkende bewegingen zijn, is het produceren van complexe geometrie ook niet duurder dan eenvoudige vormen.

 • Je kunt een stuk sneller prototypes maken, aangezien je een wijziging direct opnieuw kunt printen.

 • Gepersonaliseerde onderdelen kunnen per direct geproduceerd worden.

 • Er gaat geen materiaal verloren, aangezien je het restmateriaal kunt hergebruiken.

Hedendaags zijn er nog veel misvattingen die bedrijven tegenhouden om aan de slag te gaan met additive manufacturing. Zo denken bedrijven dat ze een dure printer moeten aanschaffen, dat een geprint onderdeel niet dezelfde kwaliteit heeft en dat het printen van metalen onderdelen beter is. Dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn, doe dus eerst goed onderzoek voordat u aan de slag gaat met additive manufacturing.

Meer weten over mechanical engineering?

De werktuigbouwkunde branche is erg complex. Innovatieve technieken volgen zich in een rap tempo op. Het kan zomaar zijn dat dit artikel inmiddels alweer verouderd is. Wilt u meer weten over mechanical engineering? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dat contact op met een ingenieursbureau. Zij zijn vaak gespecialiseerd en kunnen u van het juiste advies voorzien.

https://www.b-engineering.nl/specialismen/mechanical-engineering